Bez kategorii /

Bukiet portugalskich smaków

Wieczór kulinarny z Miguelem Moreirą i Bartłomiejem Płócienniakiem (5.11.2013r.) to iście królewska uczta portugalska. Obaj szefowie kuchni zaprezentowali się z najlepszej strony. Nie tylko opowiedzieli o popularnych w Portugalii daniach, ale także udzielili wielu cennych wskazówek, które przydadzą się każdemu domorosłemu kucharzowi. Najciekawszym punktem wieczoru było oczywiście samo przyrządzanie portugalskich dań i ich degustacja.
Na przystawkę mieliśmy okazję spróbować gaspcho – było wyśmienite. Chociaż robię je czasami sama w domu, takiego efektu nie udaje mi się osiągnąć. Zaskakiwał niesamowity bukiet smaków! Z każdym łykiem dawało się wyczuć kolejny składnik, który tak dobrze komponował się z pozostałymi… Jako danie główne zaserwowano paellę po portugalsku. Po raz pierwszy jadłam owoce morza w takim wydaniu i muszę przyznać, że połączenie ryżu, warzyw, muli i krewetek nie przypadło mi do gustu. Jednak wedle opinii wielu pozostałych gości była to najlepsza potrawa wieczoru. Z racji, że jestem ogromną miłośniczką deserów z niecierpliwością wyczekiwałam, kiedy pyszna delicja pomarańczowa „zagości” na moim talerzu. Jej smak również mnie zaskoczył – lekka z niesamowicie intensywna nutą pomarańczy, a smakiem przypominająca sernik… Mniam, aż ślinka cieknie na samą myśl…
Z niecierpliwością czekam na kolejny wieczór z kuchnią portugalską!

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o