Archiwum / Ceremonia parzenia herbaty
oraz zakładania kimona
herbata_i_kimona
herbata_i_kimona

Ceremonia parzenia herbaty
oraz zakładania kimona

15 października, godz. 19.00 – Kino

Smak herbaty ma czar tak subtelny, że trudno jej się oprzeć. (…) Herbata nie ma bowiem arogancji wina, zadufania kawy czy afektowanej niewinności kakao – Okakura Kakuzo, “Księga Herbaty”.
Japońskie określenia chanoyu (dosłownie „wrzątek na herbatę”) lub sado („droga herbaty”), tłumaczone na język polski jako „ceremonia parzenia herbaty”, to specyficznie japoński system estetyczny, którego głębię lepiej oddaje określenie „herbatyzm”.
Forma ceremonii, która przetrwała do dnia dzisiejszego ukształtowała się w XVI w., a została zapoczątkowana przez mistrza Sen no Rikyu. Celem tej niezwykle podniosłej uroczystości jest oczyszczenie duszy i ciała. Ceremonia polega na piciu sproszkowanej zielonej herbaty i jest podzielona na 3 fazy. Obserwując ceremonię należy pamiętać, że choć kolejność wykonywanych gestów i ich kształt są ściśle określone, całość powinna wyglądać płynnie i naturalnie. Umiejętności osoby przyrządzającej herbatę mają dostarczać wrażeń estetycznych tak samo, jak herbaciane utensylia – a te wytwory tradycyjnego japońskiego rzemiosła są prawdziwymi dziełami sztuki. W chanoyu właśnie wrażenia estetyczne ważniejsze są nawet niż sam smak herbaty, który skądinąd jest niezapomniany.

Sztuka szycia, ozdabiania, noszenia i zakładania kimona nosi nazwę sodo, co oznacza „drogę ubioru”. Samo słowo kimono można przetłumaczyć jako „rzecz do noszenia”, ale jego noszenie i przede wszystkich nakładanie jest procesem niezwykle skomplikowanym. Tradycyjne kobiece kimono składa się bowiem z ok. 12 części, które powinno się zakładać w określonej kolejności. Samodzielne jego ubranie jest praktycznie niemożliwe. Obecnie tradycyjny strój Japończycy ubierają tylko na wielkie uroczystości. Wtedy pomocą w ubieraniu kimona służyć mogą wykwalifikowane osoby, posiadające odpowiednie licencje. Podczas pokazu będzie można przyjrzeć się kolejnym fazom nakładania kimona, a także zapoznać się ze sposobami jego szycia i pielęgnacji.

Pokaz połączony z wernisażem zdjęć Leszka Mądzika.

bilety: 15 zł, 10 zł – zbiorowy