Archiwum / Espresso(we) opowieści
Magda Ciach-Baklarz
Magda Ciach-Baklarz

Espresso(we) opowieści

Espresso(we) opowieści

25 listopada, godz. 19.30 – Kino

Spotkanie poprowadzi Magdalena Ciach-Baklarz – blogerka i podróżniczka, która opowie o Italii, której nie znajdziemy w przewodnikach. Każdy włoski region to skarbnica lokalnych produktów spożywczych – sera, wina, oliwy i wielu innych. Najlepiej smakują w niewielkich miejscowościach, gdzie czas płynie wolniej, a człowiek dla człowieka zawsze znajdzie czas. Dlatego warto poznać Włochy z tej drugiej strony, poza szlakiem turystycznym.

Podczas wieczoru będzie można skosztować pysznego espresso pochodzącego z włoskiej palarni La Brasiliana. Pracownicy sklepu z włoskimi kawami opowiedzą o kulturze picia espresso we Włoszech.

Magda Ciach-Baklarz

Porzuciła korporacyjne życie i oddała się pasji, jaką są Włochy. Pokochała Italię od pierwszego spotkania w 1998 roku. W 2013 roku założyła blog Italia poza szlakiem, który obecnie cieszy się ogromną popularnością. Opisuje swoje podróże, głównie żeglarskie i enokulinarne – odwiedza winnice, serowarnie, producentów oliwy i lokalnej żywności.

Palarnia La Brasiliana znajduje się w północnych Włoszech. Główna siedziba La Brasiliany to malownicza i niewielka Ferrara. Palarnia od 50 lat zaopatruje najbardziej wymagających miłośników espresso w mieszanki, składające się z ziaren importowanych bezpośrednio z regionów wydających najlepsze plony.