Archiwum / Kuchnia japońska oraz taniec z wachlarzem
kuchnia_i_wachlarz
kuchnia_i_wachlarz

Kuchnia japońska oraz taniec z wachlarzem

20 października, godz. 19.00 – Aqua Hotel

W Japonii spożywanie i przygotowywanie posiłków jest niemal rytuałem. Ogromną wagę przywiązuje się do świeżości produktów oraz wyglądu, koloru i sposobu ułożenia potraw na talerzu. Za jedną z ulubionych form spędzania wolnego czasu Japończycy uważają wyjścia do restauracji. Podstawowym produktem żywieniowym jest ryż – słowo gohan – gotowany ryż znaczy tyle samo co posiłek. Kuchnię japońską charakteryzuje ogromna różnorodność potraw z ryb i innych owoców morza. Sushi doprawia się najczęściej sosem sojowym, octem ryżowym oraz ostrym chrzanem – wasabi. Podczas pokazu zaprezentowane zostaną najpopularniejsze japońskie potrawy, m.in. sushi, okonomiyaki oraz lody z zielonej herbaty. Dania przygotuje Mistrz Kuchni Taira Matsuki, który doświadczenie zdobywał w tokijskich restauracjach sushi.

Taniec z wachlarzem – nihon buyō – tradycyjny japoński taniec, charakteryzujący się eleganckimi, harmonijnymi ruchami, posuwistym ruchem stóp i lekko „przykucniętą” postawą tancerki, ubranej w tradycyjne kimono. Wachlarz pełni w tym tańcu bardzo istotną rolę. Każdy wykonywany nim gest ma swoje określone znaczenie. Przy jego pomocy można ukazać spadające płatki śniegu, wzburzone fale oraz wyrazić najsubtelniejsze uczucia.

bilety: 15 zł, 10 zł – zbiorowy