Archiwum / Kuchnia węgierska
kuchnia_plansza
kuchnia_plansza

Kuchnia węgierska

Z PAPRYKĄ W TLE…

23 listopada , godz. 18.00 Restauracja Uniwersytecka ( ul. Skalników 6b)

Pokaz kulinarny w wykonaniu Jarosława Ogonowskiego

Kuchnia węgierska zachwyca smakiem, aromatem, a przede wszystkim różnorodnością. Madziarskie potrawy mają w sobie coś z naszych. Będzie się można o tym przekonać podczas pokazu kulinarnego, który poprowadzi Jarosław Ogonowski. Mistrz kuchni przygotuje dwa tradycyjne dania oraz wyśmienity deser.

Jarosław Ogonowski – kucharz specjalizujący się w ortodoksyjnej domowej kuchni węgierskiej; od 7 lat życia zastępca szefa kuchni w restauracji Borpince. Występował w popularnym programie „Kawa czy herbata”. Reprezentował restaurację między innymi na przekazaniu prezydencji Unii Europejskiej. Jego osobistym mistrzem był Gabor Szekeres z warszawskiej restauracji „U Madziara”.

MENU:

1) Bogracsgulas – pikantna węgierska zupa gulaszowa z wołowiną i kluseczkami goluszka.
2) Lecso z kiełbasą cipos i aromatycznym ryżem.

3) Gundel palacsinta, czyli naleśnik z musem orzechowym z rumem, polany dużą ilością specjalnej czekolady a następnie spirytusem i podpalony.

Pokaz kulinarny wzbogacony zostanie opowieściami Leszka Mazana, dziennikarza, publicysty, autora książek, a przede wszystkim przyjaciela naszego miasta. Pisarz jest laureatem prestiżowych nagród i odznaczeń, m.in. Srebrnego Krzyża Zasługi czy Krzyża Kawalerskiego Orderu Odrodzenia Polski. Gawędziarz w znakomity sposób rozbawi publiczność opowieściami i dowcipami o Węgrzech oraz przybliży tradycje jej mieszkańców.

 

Bilety w cenie 30/40 zł do nabycia w kasach Ośrodka Kultury, Galerii „Rynek 26” oraz Kina.