Archiwum / SÖNDÖRGŐ
kalendarzlistwowany_a2
kalendarzlistwowany_a2

SÖNDÖRGŐ

9 listopada, godz. 18.00 – Kino

SÖNDÖRGŐ – koncert tradycyjnej muzyki węgierskiej
Węgierskie winnice – wykład połączony z degustacją*

 

Trzech braci z muzykalnej rodziny, wspólnie z kuzynem i przyjacielem, założyli zespół Söndörgő w 1995 roku w małym miasteczku Szentendre pod Budapesztem. Od tego czasu zyskali sławę nie tylko na Węgrzech, ale również w Polsce. Album „Tamburising” wprowadził ich muzykę do 60 krajów i uczynił ich jednym z najbardziej poszukiwanych zespołów z Węgier.
Rodzinna tradycja, jak również oczarowanie ludową muzyką południowo-słowiańską wyraźnie skierowało ich na ścieżkę zachowania i ożywienia rdzennych melodii Bałkanów. W przeciwieństwie do większości grup grających muzykę bałkańską, zespół nie odtwarza muzyki orkiestry dętej, ale raczej jest to tamburitza band z techniczną precyzją i świeżą interpretacją.
Söndörgő to jednak nie tylko wirtuozerski popis, a przede wszystkim wyciągnięcie z ludowych tradycji węgierskich wszystkiego, co najlepsze. Zespół do swojego składu, oprócz skrzypiec, dodał też tamburę, chętnie wykorzystywaną przez muzyków z południowych Węgier, podatnych na tradycje serbskie i chorwackie.

Attila Buzás – bass tambura, głos
Áron Eredics – tambura, alt tambura, darbuka, tapan, głos
Benjamin Eredics – kontra tambura, trąbka, głos
Dávid Eredics – tambura, alt tambura, kaval, klarnet, saksofon, głos
Salamon Eredics – akordeon, flet, alt tambura

Degustacja sommelierska z Pawłem Zduniakiem

Paweł Zduniak – znany, trójmiejski Sommelier z wieloletnim doświadczeniem zdobytym w 5* hotelu i prestiżowych, cenionych restauracjach. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, absolwent Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów oraz londyńskiej szkoły Wine and Spirit Education Trust, uczestnik Mistrzostw Polski Sommelierów, autor wielu artykułów związanych z winem oraz gastronomią.
Sommelier to doświadczony ekspert od wina, który przybliży kulturę, historię, pochodzenie, sposób doboru i degustacji tego wyjątkowego trunku. Podczas spotkania Paweł Zduniak opowie o metodach produkcji wina, przybliży charakterystykę win węgierskich oraz zapozna słuchaczy z tradycjami tego alkoholu na Węgrzech.

 

Bilety w cenie 25/30/40 zł do nabycia w kasach Ośrodka kultury, Kina oraz Galerii „Rynek 26”.

*Degustacja dotyczy osób pełnoletnich.